Relikvije sv. Vincencija Pavelskega v Mariboru

Leta 2017 je Vincencijanska družina praznovala 400-letnico karizme sv. Vincencija Pavelskega.
Od tistega leta dalje romajo relikvije sv. Vincencija po svetu in obiskujejo kraje,
kjer različne veje Vincencijanske družine že delujejo. Od 25. januarja 2020 do 23. aprila so v Sloveniji.

V Mariboru bodo relikvije tri dni – od 2. do 4. marca.
Vabljeni, da se ustavite v cerkvi sv. Jožefa na Studencih in v mariborski stolnici ter počastite svetnika, ki tudi danes nagovarja in vabi v življenje po evangeliju.

Relikviarij vsebuje delček kosti sv. Vincencija, ovratnik liturgične obleke nad talarjem in originalno pismo sv. Ludoviki de Marillac okrog leta 1630, ki ga je napisal in podpisal sv. Vincencij.
V pismu, ki so ga hranile sestre usmiljenke v Neaplju v Italiji, priporoča Ludoviki branje knjige o Božji ljubezni (Frančiška Saleškega), zlasti razpravo o Božji volji in ravnodušnosti.

Vsako leto v prošnjih dneh (pred vnebohodom) so imeli kanoniki cerkve Naše ljube Gospe (v Parizu) navado, da so v procesiji nosili po ulicah glavnega mesta pomembne relikvije svoje zakladnice. Med drugimi so obiskali tudi cerkev sv. Lazarja. Na večer pred neko tako procesijo je sv. Vincencij rekel svoji skupnosti: ≫Pripravimo se, da bomo sprejeli te dragocene relikvije, kakor bi nas svetniki sami počastili s svojim obiskom. Tako bomo častili Boga v njegovih svetnikih in ga prosili, naj nas stori deležne milosti, ki jih je tako obilno razlival v njih duše.≪ (Coste XI,49)

Podobno smo tudi mi povabljeni, da počastimo relikvije sv. Vincencija, da bi bili deležni milosti, ki so bile njemu podeljene.
Prikličemo si lahko v spomin vse tiste, ki so mu sledili in se navdihovali z Vincencijansko karizmo na našem prostoru in so svetilke tudi v današnjem času.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja