Nikodemovi večeri 2019

Letošnji Nikodemovi večeri v Mariboru bodo posvečeni zelo aktualni temi, o kateri pa ni veliko govora v javnosti, četudi nas močno zadeva (še posebej kristjane), to je o migracijah. O tej temi bomo razmišljali oz. se pogovarjali z različnih zornih kotov na način, da bomo v treh dneh potovali iz širšega svetovnega zornega kota na ožji konkretni slovenski. Vprašanj na to temo je gotovo veliko, zato ne verjamemo, da bomo uspeli v treh dneh vse izčrpati. Nikodemovi večeri se bodo odvijali v obliki okroglih miz oz. pogovorov z gosti, čemur bodo sledila vprašanja publike, ki bo seveda tudi usmerjala tok pogovora.

Čas dogajanja je od ponedeljka 18. do srede 20. novembra, z začetkom vedno ob 20.00. Kraj dogajanja je Slomškova dvorana, Slomškov trg 20, Maribor.


Ponedeljek, 18. 11. 2019
SODOBNE MIGRACIJE V SVETOVNEM ZGODOVINSKEM IN SOCIALNEM KONTEKSTU
Gosta večera:
• prof. zgodovine Jurij Pavel Emeršič
• direktor Jezuitskega združenja za begunce v Sloveniji dr. Robin Schweiger

Moderator večera: novinar Franci Donko

Kratek opis: Najprej se bomo dotaknili svetovnega zgodovinskega konteksta emigracij v današnjem času ter hkrati slišali konkretne podatke o njihovem poteku na različnih celinah v okviru Jezuitskega združenja za begunce.


Torek, 19. 11. 2019
EVROPSKA IDENTITETA IN MIGRACIJE
Gosta večera:
• nadškof dr. Anton Stres
• evropska poslanka Romana Tomc

Moderator večera: prof. dr. Aleš Maver

Kratek opis: Ustavili se bomo pri evropskem kontekstu emigracij, s poudarkom na dejstvu spreminjanja verske in politično-kulturne identitete sodobne Evrope ter prednostih in problemih, ki iz tega izvirajo. Vprašali se bomo, kaj to konkretno pomeni za kristjane ter evropsko kulturo in politiko?


Sreda, 20. 11. 2019
SLOVENIJA V NAVZKRIŽJU MIGRANTSKIH TOKOV
Gostje večera:
• Predstavnica Karitas Jana Lampe
• Zdravnik na meji z Avstrijo Štefan Mally, predstojnik NMP Maribor
• Obmejni prebivalec iz Razkrižja Rajko Šimonka

Moderator večera: župnik Univerzitetne župnije Maribor, p. Marjan Kokalj

Kratek opis: Pogovarjali se bomo o konkretni izkušnji emigracij v Sloveniji. Ustavili se bomo pri razliki med javno podobo in dejansko situacijo.


Lokacija:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja